EHBO

EHBO-tips van het Rode Kruis (klik hier)

Wist je dat elke dag bijna 30 mensen in België een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis? Slechts 5 tot 10% overleeft dit. Als een slachtoffer binnen de drie à vier minuten een stroomstoot krijgt toegediend met een AED, dan heeft hij of zij 60 tot 70% overlevingskans. 

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Het is dat groene bakje met een hart en de letters AED op. Binnenin zit een draagbaar toestel dat een elektrische schok toedient in het geval van hartritmestoornissen. De schok kan het ritme van het hart herstellen.

Iedereen mag een AED gebruiken. Het is veilig en geeft gesproken instructies mee. Terwijl je wacht op de hulpdiensten kan het op die manier een leven redden. 

De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen. Een om het toestel aan te zetten en mogelijk een tweede om een elektrische schok toe te dienen. Het is uitgerust met zelfklevende elektroden die je moet aanbrengen op de ontblote borstkas. Het toestel zal dan het hartritme analyseren. Als zich een levensbedreigende toestand voordoet, dient het AED-toestel een stroomstoot toe. Soms moet je hiervoor wel nog op een knop drukken.

Op de site van FC Tenstar Melle kan je een AED defibrillator vinden. Deze bevindt in de kantine t.h.v. de sanitaire ruimte.

Het gebruik ervan wijst zichzelf uit, maar ter ondersteuning kan je hiernaast 2 instructiefilmpjes vinden van het Rode Kruis (cfr rechts onder AED afbeelding). Deze moet je zeker eens bekijken.